sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Farangin karamellipossu

Tomi Björckin ja Matti Wikbergin luotsaamassa Farangissa syöty karamellipossu on ehdottomasti yksi tämän vuoden makuhermoja hellivimmistä ja mieleenpainuvimmista ruokakokemuksista. Bongatessani tämän herkun ohjeen Glorian ruoka & viini- lehdessä (3/2013) oli tätä tietenkin kokeiltava myös omassa kotikeittiössä. Karamellipossun valmistus tulee aloittaa päivää ennen sen tarjoamista, joten perjantaina suunnistin paikalliseen kauppahalliin possunniska mielessä. Sen jälkeen lähdin metsästämään muita tarvittavia raaka-aineita, jotka löytyivätkin kätevästi korianterinjuurta lukuun ottamatta. Korianterinjuuri jäi siis tällä kertaa karamellipossusta pois. 

Ensimmäisen päivän valmistelut sujuivat erittäin näppärästi huumaavassa inkiväärin tuoksussa, ensin lientä keitellessä ja myöhemmin kasleria uunissa haudutellessa. Toisen päivän valmistelut vaativat toki hieman aikaa ja kärsivällisyyttä useiden vaiheidensa vuoksi mutta loppujen lopuksi karamellipossu ei ollut ollenkaan niin suuritöinen kuin olin aluksi kuvitellut. Tähän yhteen kertaan karamellipossun valmistus ei takuulla jäänyt, koska lopputulos oli aivan MIELETTÖMÄN hyvää. Pakko todeta, että tämä ruoka on kyllä kaiken hehkutuksen ja ylistyksen arvoinen. Yllätyin itsekin, kuinka erittäin lähelle alkuperäistä Farangin karamellipossun makua pääsimme, enkä ainakaan itse huomannut tuon korianterinjuuren puuttumista. Ehkä ensi kerralla (jos löydän sitä jostain) kokeilen vielä korianterinjuurenkin kanssa, siihen asti unelmoidaan siitä seuraavasta karamellipossun valmistuskerrasta..


Ainekset:
600 g possunniskaa eli kasleria
n. 7 cm:n pala inkivääriä
1 l vettä
1 valkosipulinkynsi
1 korianterinjuuri
2 tl valkopippuria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijaa
½ dl ketjab manista eli makeaa soijakastiketta
1 dl osterikastiketta

2.päivä
2 ½ dl lihan haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko

Karamelli
5 ½ dl palmusokeria
1 dl sokeria
1 dl  vettä

Paahdetut sipulit
2 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä

Lisäksi
n. 5 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
2 punaista chiliä
1 puntti korianteria
3 rkl riisiviinietikkaa


1. päivä: Aloita karamellipossun valmistus päivää ennen sen tarjoilemista. Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen liemen valmistamista.

Kuori ja lohko inkivääri. Kiehauta kaikki liemen ainekset kattilassa. Laita liha kokonaisena uunin kestävään vuokaa tai kattilaan. Kaada liemi sen päälle. Hauduta lihaa kannen alla uunissa 160-asteessa noin 3-4 tuntia. Huolehdi, että liha pysyy koko kypsennyksen ajan liemen peitossa.


Nosta liha haudutuksen jälkeen vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja laita paino lihan päälle. Nosta liha jääkaappiin yöksi.

2. päivä: Kuori hyytynyt rasva liemen päältä. Mittaa liemestä 2½ dl kattilaan. Lisää sekaan tähtianikset ja kanelitanko. Kiehauta liemi sekä jäähdytä se haaleaksi. 

Valmista karamelli: Mittaa sokerit ja vesi tyhjään kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä kunnes sokeri liukenee. Keitä seosta kunnes sokeri alkaa tummumaan ja tuoksumaan paahteiselta. Sekoita koko ajan. Lisää haudutusliemi seokseen varoen, koska seos saattaa kiehahtaa voimakkaasti. 

Paahda sipulit: Kuori ja hienonna salottisipulit sekä valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit rapeiksi paistinpannulla tilkassa öljyä. 

Friteeraa possut: Leikkaa possu paloiksi. Lämmitä friteerausöljy kattilassa 170-asteiseksi. Friteeraa palat kullanruskeiksi parin minuutin ajan. Valuta paloista ylimääräinen öljy pois.


Huuhdo chilit, viipaloi ne ja poista siemenet. Hienonna korianteri. Yhdistä possu, karamelli, sipulit, chilit ja korianteri tarjoiluvadille. Pirskottele päälle riisiviinietikkaa. Tarjoile heti.


Karamellin määrää reseptin mukaan tehtynä pidimme melko reiluna ja kaikki karamelli ei tarjoiluvatiin mahtunut. (Tarjoiluvadin olisi kai täytynyt olla syvempi.) Mutta ei hätää, ei ylimääräinen karamelli varmasti hukkaan mene!

1 kommentti:

  1. Mies sai jouluna Tomi Björckin kirjan ja teimme sen ohjeella ensimmäistä kertaa karamellisoitua possua, kun loppiaisena oli koko päivä aikaa vartoa keittiössä. Googlettelu paljasti, että resepti on kuitenkin kiertänyt netissä jo vuosia!

    Valmistimme ruoan kuitenkin vain yhden päivän aikana ja kyllä siitä tuli aivan uskomatonta, vaikka liha saikin seisoa jääkaapissa vain parisen tuntia. Karamellikastikkeen edessä olimme molemmat ihan sanattomia - emme olisi voineet kuvitellakaan, että siitä saisi kotioloissakin NIIN hyvää! Mies ei voi sietää korianteria niin jätin pois sekä siemenet, että tuoreen. Monivaiheisia reseptejä pitää usein kauhean monimutkaisina, mutta tämä ruoka on loppujen lopuksi todella helppo - pitää vain malttaa! ;]

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...